Mida del text: 1 2 3 | Mapa del web   
 

Els 22 hortolans dels Horts Municipals de la Muntanyeta de Roda de Ter ja tenen les claus i poden començar a conrear

Bookmark and Share
Inauguració i entrega de claus dels horts municipals de la Muntanyeta - obertura porta
Ampliar en una finestra emergent Moment que un dels hortolans obria la porta oficialment per primera vegada.
Inauguració i entrega de claus dels horts municipals de la Muntanyeta - explicació condicions d'ús
Ampliar en una finestra emergent La tècnica de Medi Ambient va explicar les condicions d'ús als 22 hortolans.
Data de publicació: 31.05.12 16:23
El regidor de Medi Ambient, Xavier Montané, assegura que aquest és el primer pas d’un projecte més ambiciós que afectarà tota la Muntanyeta.

Un dia núvol amb ruixats intermitents va donar la benvinguda als hortolans que a partir del 31 de maig podran començar a conrear els Horts Municipals de la Muntanyeta. Els 22 adjudicataris de les parcel·les habilitades van assistir a l’acte d’inauguració dels nous horts ubicats als peu de la Muntanyeta, en un acte que es va fer a les 7 de la tarda, del dimecres 30 de maig. L’alcalde de Roda de Ter, Jordi Serra, i el regidor de Medi Ambient, Xavier Montané, van ser els encarregats de repartir les claus a aquestes persones a qui l’Ajuntament ha atorgat una llicència d’ús temporal de la parcel·la d’hort per a 4 anys, amb una quota anual de 40 euros més 10 euros d'assegurança.

Per tirar endavant aquest projecte, el regidor de Medi Ambient, Xavier Montané, va explicar durant la roda de premsa prèvia a l’entrega de claus que la inversió inicial, per part de l’Ajuntament de Roda de Ter, ha estat de 15.000 euros. Montané va assegurar que aquest és un primer pas d’un projecte més ambiciós. És l'inici d'un projecte, encara sense nom, que afectarà tota La Muntanyeta, “i l'ampliació dels horts socials només és una petita part del projecte”.

El regidor de Medi Ambient es va referir als adjudicataris dels horts com la “xarxa d’hortolans”, dels que en va destacar la seva diversitat social. Hi ha des de gent gran a famílies amb nens petits. Persones que ja havien treballat un hort abans i d’altres que no en tenen encara cap noció. L’alcalde Jordi Serra també va recordar que hi ha dues parcel·les destinades a Càritas. Finalment, Montané va recordar que ja ha començat el curs d’horticultura impartit per Ramon Forcada, que és la persona que també farà d’assessor a la xarxa d’hortolans dels horts municipals.

Els Horts Municipals de la Muntanyeta és un projecte que té la finalitat de facilitar l’accés de la població de Roda de Ter a parcel·les d’horta. La intenció és recuperar un espai públic sense ús fins ara, promoure la cohesió social i el treball intergeneracional, així com els valors del respecte i estima de l’entorn natural, el consum responsable i les bones pràctiques agrícoles. Els terrenys es troben situats al carrer dels Molins (a darrere del garatge de la Col·lecta), al peu de la Muntanyeta. I per conrear-los, cal utilitzar pràctiques d'agricultura ecològica (sense adobs ni tractaments químics), reg eficient i compostatge.

Per tal de garantir la possibilitat d’accés a tots els veïns i veïnes de Roda de Ter interessats en un hort social es va fer un sorteig públic el passat 15 de maig. Tot i que es va donar la casualitat que eren 22 les persones interessades i que eren, precisament 22, les parcel·les que hi havia. De totes maneres, el sorteig públic es va fer igualment ja que es va fer l'adjudicació de cada parcel·la. S’han delimitat inicialment 22 parcel·les de 45 m2, i dues parcel·les més que es destinaran a Càritas. Són un total de 1.200 m2.

A més de l’entrega de claus, l’acte de dimecres va consistir amb una explicació resumida de les condicions d’ús i qüestions de funcionament. També es va fer entrega dels materials pel muntatge del reg i es fa informar dels horaris de reg. La zona dels horts s’ha habilitat amb un sistema de reg que compta amb un programador amb un sensor de pluja. D’aquesta manera, s’assegura un sistema d’estalvi i eficiència a l’hora de regar. També es va insistir en la importància de respectar les instal·lacions comunes i es va recordar que els Horts de la Muntanyeta han de funcionar autònomament, sense dependre de l’ajuntament. Tot i que comptaran amb Ramon Forcada per tal d’assessorar-los i que els farà de vincle amb l’ajuntament.

Els 22 hortolans ja poden anar a partir del 31 de maig a preparar la seva corresponent parcel·la, instal·lar el seu sistema de reg i començar a plantar el més aviat possible. No obstant, per tots aquells que necessitin una mica més d’orientació s’ha previst fer una sessió pràctica d’iniciació i muntatge del sistema de reg, l’endemà de la inauguració.

Ajuntament de Roda de Ter
Pl.Major,4 | 08510 - Roda de Ter | Tel. 93 850 00 75 | Fax 93 854 09 31
En col·laboració amb: