Mida del text: 1 2 3 | Mapa del web   
 

Èxit de la I Fira de la llavor tradicional de Roda de Ter

Bookmark and Share
Gran afluència de públic a la I Fira de la llavor tradicional de Roda de Ter.
Ampliar en una finestra emergent Gran afluència de públic a la I Fira de la llavor tradicional de Roda de Ter.
A la I Fira de la llavor hi van haver 26 parades de productes naturals i artesanals.
Ampliar en una finestra emergent A la I Fira de la llavor hi van haver 26 parades de productes naturals i artesanals.
Data de publicació: 08.04.13 13:01
El peu de la Muntanyeta va ser l'escenari d'aquesta fira que va aplegar 26 parades de productes naturals, ecològics i de proximitat i que es va complementar amb tallers, xerrades, exhibicions i sortejos.

La primera edició de la Fira de la llavor tradicional de Roda de Ter ha estat un èxit i ha comptat amb una bona acollida de públic. El diumenge 7 d’abril es llevava amb un dia radiant que va acompanyar durant tota la jornada i que va ajudar, també, a portar a terme els objectius d’aquesta primera edició: contribuir a la recuperació, difusió i revalorització de les llavors locals, o tradicionals, així com afavorir el contacte entre productors i consumidors, a més de fomentar la cooperació entre pagesos i artesans que produeixen aliments ecològics i de proximitat. I ha estat un primer pas cap a la creació d’un futur banc de la llavor.
Les 26 parades que van ser presents a la fira estaven instal·lades al peu de la Muntanyeta, un espai que des de l’Ajuntament de Roda de Ter s’està treballant per recuperar-lo en el dia a dia dels rodencs i rodenques. Des de les 10 del matí i fins a els 7 de la tarda, els visitants van poder participar a l’Espai d'intercanvi de llavor i productes casolans (planters, confitures, conserves, mel, formatges, etc...), del Mercat de productes ecològics i artesanals i de l’Espai per donar-se a conèixer.
I paral·lelament a les parades, es va organitzar una zona de tallers, contes i exhibicions. El matí va començar amb l’exhibició de llaurar amb tracció animal amb el cavall Moreno, el mateix que va protagonitzar “La Gran cagada” que es va fer a la tarda. Aquesta activitat de gaudi també va aixecar gran expectació entre els assistents a la fira que van haver d’esperar més d’una hora, fins a les 6 menys 5 minuts de la tarda, perquè el cavall fes la seva feina. Es tractava d’un sorteig que funciona amb la compra de parcel·les per 1 euro i un premi de 200 euros per qui encertava on cagaria el cavall. La parcel·la guanyadora va ser la 478. També es van sortejar 3 lots de productes de la fira.
Durant la jornada, es va fer la representació de l’obra “En Joan Petit i l’home que plantava arbres” a càrrec de Teatre de Cartró. Petits i grans van poder participar al taller “Identificació de llavors arqueològiques i mòlta de gra a càrrec de la Fundació l’Esquerda”; al taller “Fem pa” i el taller “Flufis” de llavors. Cal explicar que “flufis” és una paraula inventada pels alumnes de l’escola Emili Teixidor però que va servir per donar nom a una tècnica japonesa. Es tracta de fer boletes de terra amb adob i argila amb llavors a dintre.
A l’Espai Aprèn s'hi van portar a terme xerrades i projeccions durant tot el dia com la de “Sistemes de conreu medieval” a càrrec de la Fundació l’Esquerda; “Herbes remeieres”, a càrrec de “Dolça revolució” i el taller-presentació de “Com multiplicar i conservar les teves pròpies llavors: el projecte Esporus”. També va aglutinar força públic la passejada “Coneix les herbes comestibles de la Muntanyeta”, a càrrec de l’Herbolari de Sau. La fira es va complementar amb l’Espai Tasta’m, que va oferir també esmorzars i dinars, destinat al tast de productes de la mateixa fira.
Des de l’Ajuntament de Roda de Ter s’agraeix la tasca que s’ha portat a terme des de la comissió organitzadora de la fira i de totes les persones que hi han participat.

Ajuntament de Roda de Ter
Pl.Major,4 | 08510 - Roda de Ter | Tel. 93 850 00 75 | Fax 93 854 09 31
En col·laboració amb: