Roda de Ter viu una lluïda Fira de la Llavor amb molta participació i bon temps

Última revisió 08-05-2023 13:46
08/05/2022

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha visitat la desena edició de la fira.

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha visitat aquest diumenge, 8 de maig, la desena edició de la Fira de la Llavor de Roda de Ter. Després del sotrac que va suposar la pandèmia, aquesta edició ha estat lluïda amb molts paradistes, molts visitants i bon temps. Jordà destacava que aquesta fira reivindica el treball "imprescindible" del Banc de Llavors i creu que la recuperació de varietats és imprescindible en l'aposta global que cal fer "per la sostenibilitat, km. 0 i proximitat" i destacava com fruit de la fira es vehiculen "diverses iniciatives al seu voltant" com el nou hivernacle de la Muntanyeta.

L'alcalde de Roda, Roger Corominas, explicava com "a partir dels horts socials" s'ha aconseguit fer un projecte "singular i amb valors" que converteix la fira en "una proposta de referència no només de Roda i Osona sinó que també en l'àmbit de Catalunya". La regidora de Promoció Econòmica, Núria Arrebola, també  celebrava l’èxit de la fira. Arrebola destacava la bona acollida del nou format (amb el tall al trànsit rodat d'un tram de la carretera C-153) i afegia que “la Fira és més viva que mai! És una fira alineada totalment amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible i amb el repte de la lluita contra el canvi climàtic apostant per un creixement més sostenible".

Des de la Comissió organitzadora de la Fia de la Llavor es valorava que aquesta desena edició ha estat un èxit i que ha superat l'assistència de públic d'altres anys. Asseguraven que: "Aquesta desena edició marca un abans i un després de la trajectòria de la fira, consolidant-la, i demostrant que ara més que mai hem de seguir apostant pels valors que ens vam marcar a l'hora de començar aquest camí". Segons la Comissió organitzadora: "Enguany hem celebrat una gran edició i un gran aniversari".

ACTIVITATS, VISITANTS I BON TEMPS DESPRÉS DEL SOTRAC DE LA PANDÈMIA
L'entorn de la Muntanyeta s'ha omplert de visitants. Amb el desviament dels vehicles pel polígon Puig Vell i ocupant la calçada, la fira ha guanyat amplitud i comoditat, fet que ha fet més visible les parades i totes les activitats programades. Al llarg de tot el dia hi ha hagut activitats com el concurs de conserves, un concurs d'Instagram amb la col·laboració del Grup Fotogràfic Roda, un espectacle familiar o diversos concerts. Enguany, els visitants rebien un petit rècord fet pels avis i àvies de la residència.

La fira ha servit per poder veure el nou hivernacle de la Muntanyeta. Aquest equipament ha estat cedit per l'Ajuntament al Banc de Llavors, entitat de Roda que va néixer ara fa 9 anys a partir de la fira. S'han fet visites guiades tant a l'hivernacle com al nou espai de conreu de llavors no habituals que s'ha creat davant de l'hivernacle.

Pel que fa al concurs de conserves, l'Emi Codinachs va guanyar el concurs amb una melmelada de riubarba i madarina. El jurat va valorar l'originalitat de la recepta i l'equilibri perfecte entre la fruita, el vegetal i el sucre. També es va donar un premi a l'única conserva salada que va participar al concurs. Felicitar a la Karol Bernal i a l’Ana Beatriz Reina pel mural preciós que han fet per commemorar el desè aniversari. Un mural que tothom que va passar per la fira  ja el va veure acabat, felicitant a les dues artistes.

La fira va arrencar el dissabte amb la inauguració de l'exposició "10 anys fent créixer la llavor" que explica l'origen i l'evolució de la fira i que es pot veure al Museu de l'Esquerda. Al llarg del dissabte es van fer diverses activitats com un tastet de receptes amb plantes silvestres amb el cuiner Jordi Coromina (Horta de Tavertet), una xerrada sobre el paper de l'alimentació ecològica en la salut humana i el planeta amb la Dra. Dolores Raigon.

L'Ajuntament de Roda de Ter vol agrair la tasca de la Comissió Organitzadora de la Fira, el Banc de Llavors i a tots els voluntaris que han fet possible aquesta desena edició. Agrair també  la col·laboració de les entitats rodenques com la residència de Can Planoles, Biblioteca Bac de Roda i el Grup Fotogràfic de Roda i les Masies.

Fotos: Edu Morató, Marta Barniol i servei de comunicació de l'Ajuntament de Roda de Ter.