Tot a punt per a la IX Fira de la Llavor de Roda de Ter, els dies 17 i 18 d'abril

Última revisió 14-04-2021 09:18
14/04/2021

El peu de La Muntanyeta tornarà a ser l’espai principal d’aquesta edició que tindrà lloc els dies 17 i 18 d’abril i que Roda de Ter organitza amb “amb il·lusió, malgrat la situació de pandèmia”

Ja està tot a punt per portar a terme una nova edició de la Fira de la Llavor de Roda de Ter que tindrà lloc el 17 i 18 d’abril. La fira arriba a la seva novena edició i ho fa “amb il·lusió, malgrat la situació de pandèmia”. Així ho assegurava la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Roda de Ter, Núria Arrebola, durant la roda de premsa de presentació que es va fer dilluns al Museu Arqueològic de l’Esquerda, acompanyada per Berta Ordeix i Marta Barniol, representants de la comissió organitzadora.

La regidora va recordar que l’Ajuntament de Roda de Ter i la comissió organitzadora de la fira van haver de posposar i finalment suspendre l’edició de l’any passat. Per la qual cosa, s’ha volgut mantenir el cartell i la temàtica de la fira: el canvi climàtic. El cartell és un disseny d’Ana Beatriz Reina. L’any passat es va mantenir l’exposició i també els tallers (organitzats conjuntament amb el Banc de Llavors), els quals es van haver de fer telemàticament. Per aquest motiu, s’ha optat per sumar l’edició de l’any passat en el recompte d’edicions i enguany celebrem ja la novena edició.

Des de l’Ajuntament de Roda de Ter i la comissió organitzadora es va animar  tothom a visitar la fira, que es portarà a terme amb totes les mesures sanitàries per fer front a la pandèmia. La fira manté l'esperit de cada edició amb tallers, parades, i diverses xerrades, entre d’altres: “La fira s’ha pensat amb totes les mesures de seguretat i apel·lem a la responsabilitat de totes les persones que la visitin”, va assegurar la regidora.

La IX Fira de la Llavor té lloc el 17 i 18 d’abril. Les activitats es faran a l’aire lliure i estaran repartides en dos espais: a la zona del peu de La Muntanyeta (a l’entrada de Roda de Ter, venint de Vic) i a la zona dels horts municipals, que queda just al costat. La Fira es farà el diumenge, de 10 del matí a 2 del migdia i de 4 de la tarda a 7 del vespre, però com cada any, el tret de sortida serà el dia abans, a la tarda amb el taller “Llavors centenàries de l’Esquerda”, a càrrec de la Dra. Carme Cubero; i amb la xerrada “Conseqüències del canvi climàtic als boscos d’Osona”, a càrrec de Jordi Vigué, al Museu Arqueològic de l’Esquerda.

El diumenge hi haurà el mercat de la fira amb quasi una vintena de parades amb productes artesans, ecològics i relacionats amb la llavor, així com tallers, xerrades i espectacles infantils. El matí començarà amb una passejada sobre “Herbes remeieres” amb Santi Jàvega. Durant el matí, hi haurà la perfromance “Oceànica” amb Eudald Alabau a més de la xerrada “Com influeix el canvi climàtic en el medi rural i en l’agricultura”, amb l’experiència de Ramaders de Catalunya, i els tallers “Pintura orgànica” amb Ana Beatriz Reina i “El cicle del blat de moro” amb Galdric Plana.

A la tarda, hi haurà tres tallers: “Producció artesanal de Biochar”, “Eines manuals a l’hort” i “Elaboració de Kombutxa”. També es farà la presentació del llibre “Herbes i flors de camps i vores de camins”, de Josep Maria Parareda, i està previst un itinerari botànic pels boscos de la ribera del riu Ter. La tarda acabarà amb l’entrega de premis del Concurs Instagram.

Durant tot el dia, comptarem amb el Carro de contes amb Diana Kerbelis i Virginia Zaldivar; amb una demostració de construcció de canya amb Bibiana Bataller; i amb el taller sobre la construcció de banys portàtils individuals, amb ECOSEC. També tornem a col·laborar amb el Banc de Llavors, la Biblioteca Bac  de Roda, el Grup Fotogràfic Roda i Les Masies i  la Fundació L'Esquerda.

La Fira de la Llavor Tradicional és una iniciativa que va néixer el 2013, amb l'objectiu de contribuir a la recuperació, difusió i revalorització de les llavors locals, o tradicionals, així com afavorir el contacte entre productors i consumidors, a més de fomentar la cooperació entre pagesos i artesans que produeixen aliments ecològics i de proximitat. Podeu seguir tota la informació de les activitats programades de la fira a: https://firadelallavor.cat

 

LES NOVETATS DE LA FIRA

  • RECEPTARI de CONSERVES

Enguany la situació sanitària no permet realitzar el concurs de conserves de les darreres edicions i s’ha optat per fer un recull de conserves. Aquest receptari s’anirà elaborant amb les receptes que rebin al correu: firadelallavor@gmail.com o que es portin el mateix dia de la Fira. Un cop es tinguin totes les receptes, se’n farà un recull i es penjarà a la web https://firadelallavor.cat/

  • CONCURS INSTAGRAM

Com afecta el canvi climàtic al nostre entorn natural. (Roda de Ter, Masies de Roda i Cabrerès). Organitzat conjuntament amb el Grup Fotogràfic Roda i Les Masies (GFRM). L’entrega de premis es farà el diumenge a la tarda, quan finalitzi la fira.