Entrada en vigor de la TDT en Alta Definició a Catalunya a partir del 14 de febrer

Última revisió 12-01-2024 09:39
12/01/2024

A partir del proper 14 de febrer de 2024, tots els canals de Televisió Digital Terrestre (TDT), tant públics com privats, ja siguin d'àmbit estatal, nacional o local, hauran d'emetre exclusivament en Alta Definició (HD). Aquest canvi respon al Reial Decret 391/2019, de 21 de juny, pel qual s'aprova el Pla Tècnic Nacional de la TDT i es regulen determinats aspectes per a la liberalització del segon dividend digital, i al Reial Decret 16/2023, de 17 de gener, que modifica l'anterior.

Com a conseqüència d'aquesta nova normativa, és possible que es produeixin algunes incidències en la recepció dels canals de TDT per part dels usuaris. A continuació, es detallen algunes de les qüestions més rellevants:

  • Receptors que només reben emissions en SD (definició estàndar): Aquells aparells receptors que només sintonitzen emissions en definició estàndar deixaran de rebre la TDT. S'estima que el 98% dels receptors existents ja tenen capacitat per rebre en HD. En la majoria dels casos, l'impacte no hauria d'anar més enllà d'una reordenació de canals a les guies dels televisors.

  • Receptors TDT-SAT: És crucial tenir en compte la necessitat de renovar els receptors TDT-SAT que només funcionen en SD. A Catalunya, s'han activat més de 5.000 receptors TDT-SAT, dels quals es calcula que entre un 40% i un 50% poden estar limitats a SD. Per tant, es recomana canviar, instal·lar i activar aquests receptors per continuar gaudint de la seva utilització.

En cas de dubte sobre el procés de renovació o si s'observen problemes en la recepció dels canals de televisió, els usuaris poden posar-se en contacte amb l'Oficina d'Atenció a la Televisió Digital de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals mitjançant el telèfon 901 201 004 o a través dels formularis disponibles a l'enllaç https://televisiondigital.mineco.gob.es/ayuda-ciudadano/Paginas/formularios-atencion.aspx.

D'altra banda, la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital del Departament de la Presidència ha informat tots els instal·ladors de telecomunicacions registrats a Catalunya sobre aquesta nova regulació. Es demana la col·laboració d'aquests professionals per promoure i dur a terme la renovació dels receptors on sigui necessari a tot el territori. Podeu consultar els instal·ladors registrats a l'enllaç https://presidencia.gencat.cat/ca/ambits_d_actuacio/transformacio-digital/ambits-dactuacio/territori-digital/infraestructures-comunes-de-telecomunicacions-en-edificis-ict/cercador-dempreses-installadores/.

TV. Carta d'ajust
TV. Carta d'ajust