"Feu-vos socis i comencem a caminar"

Última revisió 28-09-2023 13:14
28/09/2023

La Cooperativa Sostenible del Ter ja està constituïda i s'ha presentat aquesta setmana en un acte públic que es va fer a la Porxada de Can Planoles davant d'una seixantena de persones.

Roda de Ter forma part dels ajuntaments que ja han començat a avançar en la Transició Energètica i que estan treballant en la implementació, com més aviat millor, de fonts d'energia renovables i sistemes d'eficiència energètiques. Aquest camí de la descentralització i la democratització del sector de l'energia passa per la creació de comunitats energètiques.

Fa un any i mig que a Roda de Ter s'està treballant en la constitució d'una comunitat energètica i aquesta setmana s'ha fet l'acte de presentació de la Cooperativa Sostenible del Ter SCCL. L'acte va ser conduït per Pere Rifà i tres socis més de la cooperativa, els quals van explicar que han estat treballant "des del voluntariat i sense ànim de lucre", per a constituir la cooperativa amb l'objectiu principal d'impulsar la transició energètica des de la ciutadania.

El projecte de crear una comunitat energètica local va començar a caminar impulsat per un grup motor format per 10 persones voluntàries. Del que es tracta ara, una vegada constituïda la cooperativa, és ampliar el nombre de socis i que s'hi sumin tots els veïns interessats, tant de Roda com de les Masies de Roda.

Les funcions principals que pot portar a terme una cooperativa és la instal·lació de plaques fotovoltaiques en diferents espais (públics o privats) que reverteix en el cost del consum energètic dels socis de la cooperativa, l'assessorament per l'estalvi energètic, la gestió agregada de la compra d'energia o a prestació de nous serveis amb voluntat de facilitar la transició energètica. Tot i que des de la Cooperativa Sostenible del Ter encara no hi ha cap projecte actiu, sí que es va avançar que s'ha demanat subvenció per a 3 projectes presentats.

El nombre de projectes dependrà de l'empenta o la força que la comunitat energètica local aconsegueixi. Per aquest motiu, es va demanar als assistents: "Feu-vos socis i comencem a caminar". Els 4 socis que van conduir l'acte van assegurar que la predisposició dels ajuntaments de Roda de Ter i Les Masies de Roda "és bona". Entre el públic assistent, hi havia l'alcalde de Roda de Ter, Toni Mas, el qual va assegurar que "estem obrint camí i som la punta de llança d'aquest model de consum del moviment cooperatiu".

Què és una comunitat energètica?
És una associació, cooperativa o qualsevol altra entitat jurídica que està controlada per membres locals (ciutadania, teixit productiu, ens locals) i que no té ànim de lucre. Està dedicada a activitats en sector energètic (producció, distribució, agregació, etc.). L'objectiu principal sempre és el benefici local.

Per a més informació i per fer-se soci:
Cooperativa Sostenible del Ter SCCL (Instagram i web)