L'Ajuntament de Roda de Ter ha inaugurat aquest dimecres, 14 de maig, el nou espai de dol gestacional, perinatal i neonatal ubicat davant de la capella del Sòl del Pont en un nou parc infantil que porta el nom de la llevadora Matilde Bruguera, coneguda popularment com «Matilde Comadrona».
L'acte inaugural ha reunit molta gent i ha comptat amb la intervenció de l'alcalde, Toni Mas, la regidora d'Acció Social, Griselda Arrey, el regidor d'Educació i Participació Ciutadana, Joan Escarrabill i de la poeta Sara Tolosa, testimoni en primera persona del dolor que causa el dol perinatal i que ha creat un poema que es pot llegir en l'escultura que s'ha instal·lat al parc. L'escultura que s'hi ha instal·lat ha estat dissenyada per l'artista Anna Reina que no va poder assistir a l'acte però que va enviar unes paraules que es van llegir durant l'acte. Alumnes i un professor de l'Escola Municipal de Música El Faristol van posar música a un emotiu acte.
Aquest nou espai ha estat concebut per oferir un entorn natural, simbòlic i serè destinat al record i la introspecció. Tal com ha explicat la regidora Griselda Arrey durant la inauguració: "És un espai creat i pensat amb molt de respecte, amb molta cura, amb la finalitat d'humanitzar tot aquest dol que hi ha amagat en moltes famílies i silenciat moltes vegades".
Un projecte transversal amb participació comunitària
El projecte ha estat liderat des de la Regidoria d'Acció Social, amb la col·laboració de diverses àrees municipals com Medi Ambient i Educació, així com amb la implicació de l'Institut Miquel Martí i Pol i de persones del teixit social i cultural del poble.
L'espai, que ha estat enjardinat i senyalitzat, inclou una escultura que, segons ha destacat Arrey, "permet aquest descans, aquest plor, aquesta connexió amb aquest infant que malauradament no ha arribat a néixer". També s'hi han plantat arbres que, amb el temps, esdevindran símbols de vida i memòria.
La «Matilde comadrona»
El nom de l'espai ha estat escollit mitjançant un procés participatiu realitzat amb els alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Miquel Martí i Pol, en col·laboració amb l'Arxiu Històric. El regidor d'Educació, Medi Ambient i Participació Ciutadana, Joan Escarrabill, destaca la importància i la implicació del centre «perquè a través de l'assignatura d'història i buscant el nom d'una rodenca per aquest espai, l'alumnat ha pogut conèixer la història i les dones del poble».
L'alumnat ha treballat en la recerca i difusió de dones rodenques vinculades al món de la salut, seleccionant quatre figures destacades: Madrona Calvo Llanas, Matilde Bruguera Carós, Mercè Torrent Cardelús i Dolors Collell Rovira.
Després d'una votació en què han participat aproximadament 600 persones entre alumnat de l'ESO, Batxillerat, Cicles Formatius i professorat, Matilde Bruguera ha estat l'escollida amb 200 vots. Segons han explicat Greta Castanyer Coll i Berta Cañete Coromina, alumnes que han format part del procés, la «Matilde Comadrona» va ser una sanitària de Roda durant molts anys i va fer un servei impecable, sobretot en èpoques molt dures i va ajudar al part de molts rodencs i rodenques. També va ser una «revolucionària feminista perquè va ser una de les primeres dones que va anar amb cotxe i moto per Roda de Ter». Abans de destapar la placa que porta el seu nom, els fills de Matilde Bruguera han agraït el gest i han explicat la simbologia de l'espai: «l'hi agradaria molt perquè està a tocar d'arbres i del riu i a la capella del Sòl del Pont on sempre venia».
Un espai per trencar silencis
La regidora Griselda Arrey ha subratllat que "a Roda de Ter volem ser un poble que cuida, acompanya i reconeix tots els processos de vida, també aquells que queden invisibilitzats. Aquest espai neix amb la voluntat de trencar silencis, legitimar el dol i obrir un lloc digne per a la memòria i l'amor que no desapareix".
Amb aquesta iniciativa, Roda de Ter es mostra com un municipi compromès amb el reconeixement i la dignificació de les pèrdues gestacionals, perinatals i neonatals, oferint a les famílies un lloc de memòria i acompanyament.