Quina és la paraula del poble de Roda de Ter?

Última revisió 18-04-2023 09:24
18/04/2023

Des d'Òmnium Osona i Lluçanès us conviden a trobar la paraula que la gent de Roda de Ter se senti més seva i plasmar-la en un espai públic en forma d’element commemoratiu. Volen trobar la paraula més identificativa del nostre poble. Ha de ser una paraula genuïna de Roda, que pugui caure en desús i que vulguem recuperar i revaloritzar. Hi ha diverses entitats del poble implicades i la resta de població hi podeu participar mitjançant les butlletes a dipositar a una urna que hi ha habilitada a la Biblioteca Bac de Roda.

"La Paraula del Poble" és un projecte d’Òmnium Osona i Lluçanès que es va iniciar amb motiu dels 50 anys de l’entitat. Es tracta d’una proposta en què es convida a cadascun dels 50 municipis osonencs a escollir, a través d’un procés participatiu, la paraula que més els identifiqui com a població, i a exposar-la de manera permanent en un espai públic del municipi. Actualment ja es compta amb 12 paraules de 12 municipis i molts d’altres en procés de tria. L'objectiu és trobar la paraula que la gent de Roda se senti més seva i plasmar-la en un espai públic en forma d’element commemoratiu. Es vol arribar al major nombre de població possible perquè el resultat final sigui representatiu. Amb aquesta iniciativa també es fomenta el treball intergeneracional en la fase de recerca de mots i s'afavoreix el coneixement de paraules genuïnes i en desús per poder-les recuperar i donar-les a conèixer als més joves.

El projecte es porta a terme a través d’un procés de participació obert a tota la població i amb la col·laboració de diferents institucions:

  • Associació Arxiu Memòria Històrica de Roda de Ter
  • Biblioteca Bac de Roda
  • Casal del pensionista Carme Vila Formosa
  • Escola Mare de Déu del Sol del Pont
  • Escola Emili Teixidor
  • Institut Miquel Martí i Pol
  • Espais Activa’t
  • Fundació Miquel Martí i Pol
  • Residència Can Planoles
  • Agrupació Pessebrista de Roda de Ter

A la Fira de Pont a Pont, desembre 2021 i per Sant Jordi, abril 2022 es va fer una primera recollida de mots que ara es vol ampliar amb la participació de col·lectius més concrets. Cada una de les institucions col·laboradores farà la seva pròpia recollida de paraules i les farà arribar a la comissió de treball. La resta de població podrà participar mitjançant les butlletes a dipositar a una urna que hi haurà habilitada a la biblioteca Bac de Roda.

Una comissió de treball formada per representants de les institucions col·laboradores i experts farà el cribratge dels mots recollits per tal de descartar aquells que siguin castellanismes, noms propis, frases fetes o bé paraules d’ús generalitzat (en altres territoris, no exclusiu de Roda de Ter), etc. Posteriorment, seleccionarà les paraules finalistes que participaran a la votació popular.

Un cop seleccionades les paraules per la comissió de treball, s’activarà la votació popular per escollir la paraula guanyadora. Que començarà per Sant Jordi i durarà fins al dia 30 d’abril. Els punts de votació seran: la biblioteca, les escoles i institut, can Planoles i les dues farmàcies.

A partir de la paraula que hagi obtingut més suports, s’encarregarà un element commemoratiu que es col·locarà en un espai públic del poble. L’objectiu és culminar el projecte amb la instal·lació d’aquest element al·legòric en un espai públic i alhora fer-ne difusió a través de les xarxes socials i mitjans de comunicació local. 

 

La Paraula del Poble
La Paraula del Poble