"Trempallapis" és la Paraula del Poble de Roda de Ter

Última revisió 08-06-2023 12:57
08/06/2023

El ple de l'Ajuntament de Roda de Ter del 16 de maig va aprovar per unanimitat que Trempallapis sigui la «Paraula del Poble» de Roda de Ter. Aquesta és una iniciativa d'Òmnium Osona i Lluçanès que es va iniciar amb motiu dels 50 anys de l'entitat.


Aquesta proposta convida a cadascun dels 50 municipis osonencs a escollir, a través d'un procés participatiu, la paraula que més els identifiqui com a població, i a exposar-la de manera permanent en un espai públic. Així Roda s'afegeix a la llista dels 12 municipis que ja han triat la seva paraula.

El regidor de Cultura, Roger Canadell, va explicar que una iniciativa com aquesta va molt més enllà del simple fet d'escollir un mot. A més de fomentar «els processos participatius» per tal com s'ha escollit també vol «generar interès entorn de qüestions culturals i lingüístiques». Segons va assegurar en el plenari, la «Paraula del Poble» posa en valor «la riquesa lingüística» ressaltant «la particularitat» d'una zona o d'un poble. En aquest sentit, va destacar que és una iniciativa que «tant promou la memòria entre els més grans» com que busca generar interès entre la població més jove per evitar «que hi hagi paraules úniques que caiguin en desús». Canadell va destacar que centres educatius i Òmnium Cultural faran diferents iniciatives en l'àmbit escolar.

El procés es va iniciar a la Fira de Pont a Pont amb una primera recollida que durant el mes d'abril es va ampliar amb la participació de col·lectius més concrets, com les escoles, l'institut, l'Associació Arxiu Memòria Històrica de Roda de Ter, el Casal del pensionista Carme Vila Formosa, els Espais Activa't, la residència Can Planoles i l'Agrupació Pessebrista de Roda de Ter. En total es van aplegar més de 300 paraules. Una comissió de treball formada per representants de les entitats col·laboradores i experts es va encarregar de fer el cribratge dels mots recollits per tal de descartar aquells que no eren adequats i seleccionar els que havien de passar a la fase final. Les vuit paraules finalistes van ser: EMBOLAR, ENLLORAR, ESCARRUTXES, PÉIXER, ROSSOLADOR, SONSÒNIA, TORRATXA i TREMPALLAPIS.

El dia de Sant Jordi es va iniciar la votació final que va finalitzar el dia 30 d'abril. Es van habilitar diferents punts a les escoles, l'institut, la biblioteca, Can Planoles i les dues farmàcies. Una vegada finalitzat el període de votacions, i amb la participació de 384 votants, la paraula guanyadora ha estat "TREMPALLAPIS" amb un 50,5 % dels vots. Paraula creada probablement com a adaptació de la denominació prèvia "trempaplomes", recollida al diccionari Alcover-Moll i al DIEC2.