22è Cap de setmana ibèric, del 30 de setembre al 2 d'octubre

Última revisió 30-09-2022 13:06
30/09/2022

Enguany el tema sobre el que girarà el Cap de setmana ibèric és la llengua, encara un dels enigmes per resoldre de la cultura ibèrica.

Els Jaciment del Casol de Puigcastellet de Folgueroles i el Jaciment Arqueològic de l’Esquerda a Osona han organitzat un seguit d’activitats per rebre el nombrós públic que cada any aprofita aquest primer cap de setmana d’octubre per conèixer algun dels jaciments que integren la Ruta dels Ibers. La iniciativa, que coordina el Museu d’Arqueologia de Catalunya, reuneix a l’actualitat les activitats proposades per 27 jaciments del país.

Pel que fa a Osona, les activitats comencen el divendres, dia 30 de setembre a Folgueroles, amb una xerrada-taller a càrrec de la Dra. Montserrat de Rocafiguera i d’Irene Berenguer titulada «L’escriptura ibèrica i els seus suports materials», a les 7 del vespre, a la Sala Mirador del Centre Cultural. També a Folgueroles, es farà la ja tradicional caminada cap a El Casol, el dissabte a partir de les 5 de la tarda, on els assistents veuran en primícia l’estrena teatral “Històries del Casol” a càrrec del grup de nens i nenes del Teatre de l’Atlàntida. Una obra amb
guió de Toni Galobardes i amb l’assessorament del Museu Arqueològic de l’Esquerda. I seguidament hi haurà un petit tast ibèric per a tothom.

Pel que fa al jaciment de l’Esquerda les activitats comencen el dissabte al matí, amb una segona edició de l’Sketchcrawl de l’Esquerda, organitzat conjuntament amb USk Osona (Osona Urbansketchers), a partir de les 10 del matí. Un matí plàcid dibuixant i passejant pel jaciment. A les 6 de la tarda es farà una caminada que porta per títol «Un recorregut pels noms de lloc entorn a l’Esquerda. El reflex d’un passat antic», amb un recorregut fàcil de 5 km aprox., i amb el guiatge de Montserrat de Rocafiguera. Es tracta de veure la pervivència de noms antics en la toponímia del nostre entorn. Totes dues activitats requereixen inscripció prèvia.


Les activitats continuen diumenge, a les 10 del matí, amb l’esmorzar del Cap de Setmana Ibèric que retorna després de dues edicions sense poder-se fer (cal també inscripció) i després hi haurà un taller d’escriptura i visites comentades al jaciment a les 10.30. La jornada acabarà amb la conferència del Dr. Joan Ferrer i Jané, Doctor en Filologia Clàssica (Paleohispànica), a les 12 del migdia a la Sala d’actes del Museu Arqueològic de l’Esquerda. Joan Ferrer és un dels millors especialistes en escriptura i llengua ibèrica del país. Treballa amb diferents inscripcions que s’han pogut documentar arreu dels país i la seva tesi doctoral “L’origen i el
desenvolupament de les escriptures paleohispàniques” gira entorn a aquest tema. Una de les seves darreres col·laboracions amb el Museu Arqueològic de Catalunya és a l’exposició “L’enigma iber. Arqueologia d’un civilització” on presenta la llengua dels ibers. També ha col·laborat en la transcripció d’algunes inscripcions localitzades a l’Esquerda.

22è Cap de setmana ibèric
22è Cap de setmana ibèric